Çinide Ajur Tekniği

Yedi farklı maddenin ecnebi maddelerinden ayrıştırılarak hamur durumuna getirilmesi çini sanatının ilk adımını oluşturur. Sonrasında çini ustaları yönünden başka aşamalar dahi başarı ile gerçekleştirilmektedir. 12. yüzyıldan bu yana yaygın çini sanatı büyük bir sanattır. İfadenin güçlülüğü yönünden başarıyı elde etmesi mucizevi bir şeydir. Çini ustaları bilhassa tabiat ve geleneksel bilgi içeren ellerle uygulamaktadır. 16. yüzyıldan itibaren çok daha sık sık sıraltı yöntemi kullanılmaya başlamıştır ve bu teknik balçık reçetesine göre hazırlanarak hamur oluşturulur. Hamur şekillendirilmesi üstüne astar sürülür ve kurutulur. Çini de ajur tekniğine sıra gelir. Pişirilen çini tasarımı düzgün bir yüzey elde edilerek ajur yöntemi ile delinir. Hazırlanan desenler kömür tozu ile yüzeye transfer edilir. Yani tahrirli bölgeyi kara boya fırçası kullanılarak çizmek muhtemel olur. Sonraki aşamada boyanır. Son olarak seramiğin üzeri sır ile kaplanır ve 950 derece sıcaklığa sahip fırında ikinci kere pişirme prosedürü gerçekleştirilir.

Çini süslemelerinde pek çok çağdaş çizim ve inançları simgeleyen geometrik semboller de bu sanatta işlenmektedir. Sanatın işlenmesi ve süslemelerin bitkisel ürünlerle zenginleştirilmesi bunun yanı sıra hayvan figürlerinin farklı renk pozisyonları oluşturularak işlenmesi epey önemlidir.

 

Ajur Aşaması Nasıl Yapılır?

Çini sanatında işleme yapılacak olan ürünün hazır duruma getirilmesi ile birlikte boyama ve işleme geçmeden evvela ilk olarak desen oluşturulmaktadır. Astarlanmış olan mahsul bu yöntemle işlenmeye başlanabilmektedir. Öncelikli olarak motif bir kağıt üstüne delikler oluşturularak çizilir ve bu delikler sonrasında programın uygulanacağı maddenin üstüne lacivert yahut kara boyalar ile geçirilir. Daha sonra desenin oluşturulması tamamlanır ve süslemesi işlenmeye devam eder. Ajur yöntemi motifin ve desenin işlenmesi yönünden en mühim yöntemlerden bir tanesidir. Çini de ajur yöntemi kullanılarak bütün yüzeylere programı gerçekleştirilebilir ve mükemmel netice elde edilebilmesi muhtemel duruma gelir. Ajur yöntemi uygulandıktan sonra boyama adımına geçilir ve en son olarak yüzeye tamamıyla boyamanın yapılması ve sırlama prosedürü sonrasında fırınlama yineleme yapılır. En iyi şekilde ve en son olarak çini sonuçlanmış olur. Çini ustaları yönünden çini uygulamalarında sarf edilen yöntemler, teknikler, aşamalar ile ilgili ayrıntılı veriler sizlere verilir ve prosedür esnasında bu yöntemleri teker teker kullanarak en iyi çini tasarımlarını oluşturabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir