Türk süsleme sanatında mühim bir yeri olan Rumi motif türleri, aşamalı olarak yapılan ve sonsuz kompozisyon imal edilen türler arasındadır.
Rumi motifleri, pek çok değişik çeşide sahiptir. Süsleme sanatının en bilindik motifleri arasında bulunan ve alaka alımlı özelliği ile ayrım yaratan bu motifleri pek çok zanaat ve süslemede görebilirsiniz. Son derece parametre olan ve değişik tanımlamalarla alaka çeken bu motif türleriyle gereksinim duyduğunuz pek çok çalışmaya yaşam verebilirsiniz. Sınırsız kompozisyon üretilerek el sanatları ürünlerinde sık sık kullanabileceğiniz bu uygulamaların etkin neticeler alınan örneklerine ulaşmak için sonsuz çeşitlemeler bulabilirsiniz. Basit, dilimli ve hurda gibi pek çok çeşidi olan rumiler ile ilgili azıcık daha ayrıntılı bilgi vereceğiz.
Rumi Modelleri
Rumi türleri umumi olarak tercih edildiğinde değişik motiflerin yaşama geçirildiği çalışmalar söz hususu olmaktadır.
- Basit Rumiler
- Dilimli Rumiler
- Sarılma Rumi
Bu klasifikasyon arasından tercih edilen modeller, iç ve dış bünyelerdeki değişikliklere göre kategorize edilmektedir. Kapalı biçim agraf, düğüm, kenet ve ortabağ biçiminde sarfedilen motiflerdeki tanımlamaların her birinin belli bir vazifiyeti vardır. Düğüm, agraf, kenet ve ortabağ adı verilen motiflerde dal ayrımları ve simetrik eksenler söz hususu olmaktadır. Bu yüzden birleşen saplara elverişli duruma getirilebilirler. Spiral noktalar çalışmanın dengesini oluştururken, kompozisyonun dahi zenginleşmesine yardımcı olmaktadır.
Rumi Motiflerin Özellikleri
Rumi motifleri dallarında, tek bir dal üstünde çok sayıda motif kullanılmaz. Tek bir motif tercih edilir. Bir arada sarf edilen başka motifli çalışmalarda dahi rumiler genellikle farklı paftalarda bulunmaktadır. Dairesel ve kıvrımlı hatlar üzerindeki rumiler tıpkı yönde uygulanarak desenlerin birbirini kesmesine de müsaade verilmez.
Türk süsleme tarihinde epey mühim olan Rumi motifler hata-i motiflerle beraber sık sık tüketilir. Ama her dalda farklı motif söz hususu olmaktadır. Genel olarak farklı paftalarda görülen bu motiflerin aplikasyon alanları ince bir kağıt üstünde bulunan iskeletlerle şablonlandığında daha kolay bir duruma gelecektir.
Türk süsleme tarihinde epey mühim olan Rumi motifleriyle geometrik formlardan yararlanarak pek çok değişik kompozisyonun üretilmesi ve el sanatları yönünden geliştirilmesi epey mühim duruma gelmiştir.