Çinicilik, geçmişten günümüze ulaşan özel sanat alanlarından birisidir.
Yapılan araştırmalara göre milattan önce dahi farklı türleri yapılan çinicilik sanatının, özellikle 11.yy gibi yaygınlaştığı görülür. Çini sanatı sayesinde eserler yüzyıllar boyunca bozulmadan kalmakta ve bizlere adeta birer kültürel miras olarak gelmektedir. Günümüze kadar gelmeyi başaran çok sayıda eser vardır ve bunun en önemli nedeni, çininin temel özellikleridir. Çinicilik her biri meşakkatli ve dikkat gerektiren bir dizi aşamalardan geçer. Bu aşamaların ilki çini hamurunun hazırlanması ve bunun kurumasının sağlanmasıdır. Bundan sonraki diğer aşama ise zımparalamadır.
Çinicilik ve Çini Zımparalama Tekniği
Çini hamurunda farklı maddeler bulunur ve bunlar sayesinde hem yapılan boyama işlemi kendisini net bir şekilde gösterir, hem de çini son derece dayanıklı olur. Bu hamurun hazırlanmasında quartz taşının tozu, kil ve sırça gibi farklı maddelerin, belli oranlarda karıştırılması söz konusudur. Bu işlem sonrasında ise 20-25 günlük doğal kuruma süreci beklenir. İşte bu aşamadan sonra çini yapım aşamaları içerisinde olan ikinci adıma geçilir: Zımparalama.
Çinicilik sanatında Zımparalama, pek çok alanda kullanılan ön işlemdir. Buradaki temel hedef, ana maddenin pürüzsüz bir yapıya bürünmesi ve kullanıma hazır olmasıdır. Çini için hazırlanan kurumuş çamur, pürüzsüz bir yapıda değildir. Çini kalıplarından çıkan bu plakaların boyanması ve sırlanması için öncelikle istenilen ölçülere getirilmesi ve daha sonra da pürüzsüz bir yüzeye sahip olması gerekir. Çinicilikte yüzeylerin pürüzsüz hale getirilmesi zımparalama işlemi ile gerçekleştirilir.
Çinicilikte geçmişte farklı maddelerle çini zımparalama işlemi, günümüzde ise özel olarak üretilen zımpara ile yapılmaktadır. Bundan dolayı da bahse konu işleme zımparalama denilir. Çinicilik içinde özel bir yeri vardır, her ne kadar basit gibi görülse de son derece hassas bir iştir. Yapılacak ufacık bir hata sonucunda alt yapı yani bisküvinin tamamen kullanılamaz duruma gelmesine neden olabilir. Bundan dolayı çinicilik usta eller tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Sabır isteyen zımparalama sonunda alt yapı yani bisküvi istenilen pürüzsüzlüğe gelir. Buradan sonra yapılacak olan boyama ve diğer çini yapım aşamaları sayesinde eşsiz ürünler ortaya çıkacaktır. Çini Zımparalama ne kadar iyi olur ve alt yapı yani bisküvini ne kadar pürüzsüz olursa yapılan boyamalar kendisini o kadar fazla gösterir.